Ahir a Tingri, durant el capvespre, semblava que la llum escapés pel cel. No era la primera vegada que em passava tota la tarda assegut al mirador de l’antiga torrassa tibetana, situada dalt del turó, i ara lamentablement custodiada per antenes i repetidors, i d’una espècie de monument xinès d’aquest estil imperial tan intimidatori i repulsiu, situat a les antípodes del refinat gust renaixentista que va il•luminar l’Europa de l’esperança. Però per sort, cap d’aquestes invasions tan desafortunades aconsegueix enterbolir la bellesa d’un dels miradors més espectaculars del món .

L’enorme extensió que es desplega sota els peus només troba la seva fi un centenar de quilòmetres més enllà, amb la barrera imponent de l’Himàlaia. La força que imposa la mescla de tons ocres i verds que tenyeix les vastes planes de Tingri, segurament no trobarien oponent si no tinguessin endavant la serralada més grandiosa de la terra. A l’horitzó doncs, es dibuixen amb una blancor pura i resplendent el gran Chomolungma (Everest en llengua nativa) i el Cho Oyu , la Deessa de la turquesa. Aquesta poderosa línia blanca separa el cel de l’horitzó, i com a colofó, el blau immens que domina l’espectacle, no suposa un sostre veritable, sinó una via d’escapatòria ingràvida no només cap al cel, diria que també cap a l’univers. Per aquest blau metàl•lic deambulen espesses i pesades nuvolades com navilis extraviats, obscures taques envoltades de rubors i flamejants fumeres que es dissipen en l’espai.

Els meus dits manipulaven la meva càmera amb una exasperant excitació. Per la sensació exacta que per molt bon observador que un pugui ser, segur que davant de tal espectacle, algun detall se’ns escapa per sempre. I perquè, durant aquell capvespre, per molt que intentés captar i immortalitzar aquell moment únic prenent fotografies, la seva màgia escapa a qualsevol de les nostres facultats perceptives, i la totalitat d’aquest espai, més propi de l’Univers que de la Terra , escapa a qualsevol les nostres facultats per comprendre el més misteriós de la nostra existència.