Portem gairebé una setmana al Camp Base Avançat (CBA) situat a 6400 m i amb aquest període donem per bo el procés de pre-aclimatació. Ha estat una setmana certament dura. Pujar a viure aquí és un salt important difícil de tolerar pel cos. Les tasques han estat diverses. Hem instal•lat el campament, amb una feina intensa de crear plataformes, muntar tendes, i organitzar tota la tecnologia i el material. I per altra banda, després de celebrar la “Puja” el dia 27, -la cerimònia budista per sol•licitar sort i protecció al Déus-, ahir donàvem per encetada l’escalada pujant al Camp 1, situat al mític Coll Nord a 7000 m. Repeteixo que ha estat una setmana dura ja que fins ben bé avui, el un sent que el cos està en tensió permanent, en lluita contra la falta d’oxigen i contra un element també molt important, l’intens fred. En aquest sentit la setmana ha estat també molt soferta. Des de que vinc a l’Himàlaia que mai havia patit tants dies de vent intens. Em sembla que l’Empordà queda petit al costat de la influència permanent i tossuda del Jet-Stream, els forts vents constants propers l’estratosfera que vacil•len al voltant d’aquestes latituds.

60. Ferran Latorre CAT14x8.000 - Al Coll Nord

Al CBA cada dia ha fet vent i fred i hem hagut de reparar diverses vegades les tendes, al mateix temps que durant les nits l’espetec constant de la lona de la tenda tan propera al cap ens ha despertat diverses vagades. I tot això a pesar de que el CBA està ben protegit, ficat al fons d’una olla formada pel Chantse de 7500 m i el propi Everest. Però les ressonàncies altives i greus del fort vent en alçada acaben finalment repercutint en fortes fuetades de vent aquí a baix. Ahir, la pujada al Coll Nord, va ser tot un suplici. Fins i tot vaig cometre l’error inexpert d’intentar posar-me la jaqueta de plomes a mig camí, una acció que va acabar amb la promesa de més calor volant pels aires. Una sobtat cop de vent se la va endur cap al plateau del Tibet; només espero que algun pastor tibetà en faci un bon ús.

També l’esforç de mantenir la informació ha estat important. Com a exemple el vídeo sobre la “Puja”, que vaig filmar i muntar el mateix dia, i que va suposar un esforç d’imaginació i concentració contra al dispersió mental de l’alçada i contra el fred. Editar durant unes hores a 6400 m i a -10º no és una tasca fàcil.
La previsió és que el fort vent segueixi uns dies més. I per tant, hem pensat que el millor serà baixar a descansar uns dies al CB Xinès. Tornarem al CBA cap al 3 de maig.