Avui fa un any que el Nepal va patir un terratrèmol desastrós. Recordo aquells instants d’inquietant sacseig que jo en un principi atribuïa a l’alçada. Tot just feia un dia que havia arribat al Camp base avançat, que amb els seus 5700 m és un camp molt alt, i durant els primers dies a tanta alçada és habitual patir una sensació de mareig durant uns instants.
Però aquella primera impressió va durar més del compte, gairebé un minut, i de seguida amb la Núria Picas i l’Arjun, amb qui compartia conversa dins de la tenda, vàrem sortir a fora per veure què passava. Pel que sembla, tothom va prendre la mateix decisió, i tot d’un cop, tota la gent del Camp base ens trobàvem a fora, mirant-nos estorats i compartint en veu alta el mateix diagnòstic: un terratrèmol. Haig de confessar que durant l’hora següent vaig seguir fent vida normal. Feia uns pocs anys n’havia patit un de molt semblant al Cho Oyu i en aquella ocasió el terratrèmol no va tenir cap conseqüència. Però passat aquell període de temps viscut entre la curiositat i els comentaris reiterats, vàrem començar a rebre notícies cada cop més terribles: el terratrèmol, com tots sabeu, va ser devastador.

79- CBase
D’això fa justament un any i aquí estic un cop més. En aquesta ocasió amb dos dies de retard respecte l’any passat. Un forta faringitis m’ha retingut més dies del compte al CB baix, a 4840 m. Però tinc la impressió que demà ja podré pujar a l’avançat.
Aquí a baix, només ens hem quedat l’Arjun i jo. El meu bon amic de Nova Delhi, que com jo ha tornat al Makalu, ha decidit quedar-se a fer-me companyia. El meu grup de trekking, ahir va fer un vol espectacular en helicòpter fins a Namche Bazar i la resta d’expedicions han anat fent via cap al Camp base avançat. Amb tot plegat hem perdut una mica de temps, però la veritat, aquest dia sense gent, personalment m’ha vingut molt bé. Passejar tranquil•lament al peu del vuitmil més espectacular del planeta, m’ha ajudat a retrobar-me com a alpinista i escalador, i restablir aquest diàleg tant necessari entre l’home i la muntanya.