Ja és hora de parlar de la gent que corre per el Camp Base. Tot i que aquest any hi ha menys escaladors que els dos anys passats, enguany penso que hi ha personatges prou interessants.
Deixant de banda els meus companys austríacs d’expedició i en concret d’en Hans, el meu company de cordada, dels quals ja us en parlaré més endavant, tinc l a impressió d’entrada que em faltarà espai per a escriure sobre tothom.
Voldria destacar en primer lloc la presencia d’en Jesús Morales. Madrileny d’origen, fa més de vint-i-cinc anys que viu a Barcelona i és per tant un conciutadà més d’aquesta realitat tossuda que es diu Catalunya. President de la UEC d’Horta durant els sis darrers anys, el vaig conèixer l’any 2007 al Dhaulagiri, durant una expedició en la qual vàrem fer cim el mateix dia però que va tenir un final tràgic amb l’accident malaurat del Rafa. Des d’aleshores en hem anat veient en diverses ocasions. D’aire benèvol i discret, treballa des de fa molt anys en l’àrea de manteniment del metro de Barcelona. Vaig tant atabalat amb tot plegat que gairebé fins avui no hem tingut temps de parlar tranquil•lament. Espero que tornem a fer cim plegats.

Amb el Jesús Morales

Amb el Jesús Morales

El segon personatge interessant és l’Ali Sadpara. Fa pocs mesos va escalar el NangaParbat amb el meu bon amic Àlex Txikon, en Simone Moro i la Tamara Lunger. Recordo que ha estat la primera hivernal absoluta al NangaParbat, una expedició a la que finalment vaig declinar participar-hi. L’Ali representa tot allò que s’espera d’un genuí alpinista baltí: honradesa, simplicitat i transparència d’esperit, una gesticulació divertidíssima, i sobretot, una fortalesa incòlume, que salta a la vista a primer cop d’ull.
Hi ha molta més gent. Però si algú es mereix un club de fans, són l’entranyable parella d’italians, la Nieves Meroi i el seu marit Romano Benet. És per agenollar-se i treure’s el barret el que representen hi han fet aquest matrimoni del nord d’itàlia, des de ja fa molts anys. En tenen 55 i ambdós porten escalats dotze vuitmils junts. Els manquen el Makalu i l’Annapurna. Tots els vuitmils els han escalat sense oxigen i sense sherpes, amb un estil sempre mot pur, net i lleuger; tal i com la natura els ha amotllat físicament: riallers, afables, senzills i amb la impressió que els vent se’ls podria endur fàcilment.

Amb Ali Sadpara

Amb Ali Sadpara

Fa uns anys la Nieves va estar involucrada en ser la primera dona en completar els catorze, però sempre en un segon pla. Com a grans ascensions, van escalar junts l’Everest sense oxigen i el K2, involucrats en un dur dia de cim tots dos sols, sense cap altra ajuda. Han demostrat en escreix que són una parella d’alpinistes com n’hi ha pocs.
En plena cursa pels catorze, en Romano va patir aleshores una greu malaltia que el va tenir relegat, just després d’un bon intent al Kangchenjunga sense èxit. Passada aquesta important dolència, van tornar al Kanchenjunga, però la mala sort els va obligar a abandonar a molts pocs metres del cim. Va ser l’any 2012, però el 2014, obstinats com pocs, hi varen tornar. Aquest cop amb èxit. I a més a més novament, aquest entranyable matrimoni, va poder gaudir d’un dia de cim totalment sols. Imagineu-vos, després de totes les vicissituds viscudes, els moments d’emoció que deurien de viure junts tots dos al cim del Kangchenjunga.
Crec que hi ha poques històries d’amor que es puguin explicar d’aquesta manera. I avui, la fotografia que m’he fet amb ells, és de les més emocionants que m’he fet mai a la vida.M’he fet fotos amb grans alpinistes, però la grandesa de les persones, també quan són alpinistes, no es valora per les seves escalades, sinó per històries com les viscudes per la Nieves i el Romano. Un veritable exemple per seguir.

Amb la Nieves Meroi i el Romano

Amb la Nieves Meroi i el Romano